RFID kaarten van Mifare – wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? En wat zijn de voor- en nadelen precies?

Alles over Mifare

Mifare is in Europa één van de meest gebruikte standaarden als het gaat om RFID kaarten en wordt ontwikkeld door NXP. Mifare Classic is de meest gebruikte versie. Deze RFID kaart is voorzien van een intern geheugen van 1024 bytes. Het geheugen van de kaart kan worden gebruikt voor tal van toepassingen.

Mifare kenmerkt zich door de aanwezigheid van een uniek serienummer (UID) in iedere kaart. Oorspronkelijk werd Mifare geleverd met een serienummer van 4 bytes – wat overeenkomt met 8 tekens. In 2010 ontstond de situatie dat er geen serienummers meer beschikbaar waren en is Classic 7 byte ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van serienummers met 14 tekens.

Let op: niet alle systemen die gebruik maken van Classic 4 bytes kunnen gebruik maken van Classic 7 bytes.

Wat is het verschil tussen Classic en Ultralight?

Het enige verschil tussen Mifare Classic en Ultralight is het ontbreken van het interne geheugen bij de Ultralight versie. Veel toegangscontroles, follow-me printing of facilitaire systemen maken vaak enkel en alleen gebruik van het UID van een Mifare RFID kaart. Is dat ook bij u het geval? Dan kunt u ook kiezen voor Mifare Ultralight.

Biedt een groter intern geheugen meer voordelen?

Nee, wanneer uw systeem geen gebruik maakt van het intern geheugen óf aan 1024 bytes voldoende heeft, dan biedt het geen meerwaarde om een kaart te gebruiken met een groter intern geheugen. Deze zal u immers zeer waarschijnlijk simpelweg niet benutten.

Zijn de Fudan Mifare Classic RFID kaarten hetzelfde als die van NXP?

Fudan is net als NXP een producent van halfgeleiders. Door het vrijkomen van een aantal patenten van NXP werd het ook voor andere chipproducenten mogelijk om Classic chips te produceren. De Fudan Mifare Classic RFID kaarten bieden dan ook dezelfde mogelijkheden als die van NXP.

Wat is het verschil tussen Mifare en DESfire?

Het belangrijkste verschil tussen Mifare en DESFire is de betere beveiliging van de lees-schrijfsleutel bij DESfire. Daarnaast maakt DESFire gebruik van een 7 byte UID. Gebruikt uw systeem alleen het UID van de kaart en maakt het geen gebruik van het intern geheugen, dan kan u ook gebruik maken van een Classic 7 byte kaart.

Wat is het verschil tussen DESFire EV1, EV2 en EV3?

Van DESFire bestaan inmiddels 3 varianten die zijn aangeduid met de letters ‘EV’. Het belangrijkste verschil tussen de EV1- en EV2-versie is het aantal applicaties dat kan worden geplaatst in het geheugen van de RFID kaart. Daarnaast is de beveiligingsgraad van de EV2 verbeterd t.o.v. de EV1-versie. In 2020 heeft NXP DESFire EV3 vrijgegeven. Nieuw in de EV3-variant zijn de functionaliteiten voor NFC en integratie met mobile devices.