In cardprinters worden twee verschillende afdruktechnieken toegepast, direct to card en re-transfer. Regelmatig krijgen wij de vraag welke afdruktechniek de beste is. Die vraag is niet altijd even eenvoudig te beantwoorden omdat we te maken hebben met een combinatie van factoren.

Direct to card printers drukken direct op de kaart af. Bij een re-transfer printer wordt de afdruk in eerste instantie gemaakt op een laminaat. Dit laminaat wordt vervolgens omgekeerd aangebracht op de kaart.

Materiaal keuze

Het maken van een juiste keuze begint bij de kaart die u wilt gebruiken. De levensduur van een PVC kaart is aanzienlijk korter als die van een kaart gemaakt van polycarbonaat. Toch worden PVC kaarten veruit het meeste toegepast. De meest toegepaste cardprinters maken zonder uitzondering gebruik van dye-sublimation.

Bij dye-sublimation wordt het materiaal van de afdrukfilm onder invloed van warmte omgezet van een vaste vorm naar gas. Dit gas slaat neer op de topcoating van de PVC kaart of het laminaat van een re-transferprinter en vormt met een topcoating één geheel. Deze techniek heeft als belangrijkste voordeel een hoge afdrukkwaliteit met heldere kleuren. Het afdrukken kan direct op de kaart plaatsvinden of in eerste instantie op een transferfilm die vervolgens omgekeerd op de kaart wordt aangebracht.

De invloed van licht is een belangrijk element wat niet over het hoofd mag worden gezien. Door de inwerking van UV zal de afdruk op de kaart gaan vervagen. Dit effect kan worden versterkt door de samenstelling van de gebruikte PVC. Bij een re-transfer cardprinter is de levensduur van de afdruk langer als die van een direct to card printer.

Diverse leveranciers

De afdrukkwaliteit van de diverse merken ligt heel dicht bij elkaar zonder grote afwijkingen. Hetzelfde geldt ook voor de bouwkwaliteit van de diverse cardprinters. Het zijn de kleine details die het verschil maken.

Ontvang onze digitale brochure

Wilt u weten wat er mogelijk is op het gebied van slimme, veilige en persoonlijke identificatie? Ontvang onze digitale brochure en ontdek de mogelijkheden.